top of page
Itosu-kai Logo

Tävlingsverksamhet

Träna på Danderyds Karate Klubb

Poängen för teknikerna delas ut i Ippon (3 poäng), Waza-ari (2 poäng) eller Yuko (1 poäng) beroende på hur bra tekniken utfördes och hur svår den var att göra. Matchen styrs av en huvuddomare som rör sig runt på mattan (8x8m tävlingsyta) ihop med de tävlande. Till sin hjälp har huvuddomaren hjälpdomare (normalt 3) som sitter vid mattkanten med varsin blå och röd flagga för att signalera poäng eller varningar.
 

Att tävla i kumite kräver handskar, benskydd och tandskydd, kroppsskydd, suspensoar för killar och bröstskydd för tjejer.
Handskar och benskydden ska man ha i en blå och en röd uppsättning för att passa det bälte (Ao eller Aka) man tävlar med. En mer utförlig beskrivning av tävlingsregler finns hos Svenska Karateförbundet.

Tävla i Danderyds Karateklubb

Att tävla i karate är både roligt och utvecklande. Samtidigt så ska man vara väl medveten om att ”sportkarate” är ganska långt från det vi dagligen lär oss i vår dojo. Inte desto mindre är det ett bra och roligt komplement till vår dojo-träning. DKK uppmuntrar våra karate-kas till att tävla och erbjudna egna träningspass för tävlande.

Krav

När du tävlar representerar du Danderyds Karateklubb. Det du gör och säger är synonymt med Danderyds Karateklubb. För att få ut så mycket som möjligt och att ha roligt under tävlingen ställer klubben följande krav på de tävlande:

 

Använd god sed:

  • Använd ett artigt och gott uppförande på och utanför mattan.

  • Var en god ambassadör för klubben och uppträd sportsmannamässigt oavsett utgång.

  • Använd hel och ren dogi (dräkt) under hela tävlingen.

  • Var en förebild för andra.

 

Praktiska krav:

  • Tävlanden bör ha tränat minst 2 terminer (om ej tidigare tränat karate) innan första tävling.

  • Tävlanden måste få ett godkännande av sensei för att få tävla.

  • Tävlanden skall vara väl införstådd med de generella regler som gäller inom sportkarate, kata respektive kumite. Detta fås via speciell träningspass, via tävlingsansvarig och Svenska Karateförbundets hemsida.

  • Om tävlanden är 14 år eller över behövs en tävlingslicens som införskaffas via Svenska Karateförbundet. Kom ihåg att det kan ta någon vecka innan kortet kommer till dig.

  • Tävlanden har själv ansvaret att kontakta klubbens tävlingsansvarig, om han/hon vill delta i en tävling. Denna gör sedan anmälan till tävlingen. Skicka namn, födelsedata (åå-mm-dd), längd, vikt samt information om vilken tävling som är aktuell samt om det är kumite eller kata som anmälan gäller.

  • Tävlanden ska ha godkända benskydd, handskydd, tandskydd, kroppsskydd, suspensoar (obligatoriskt) för killar samt bröstskydd (obligatorisk) för tjejer. Glöm ej heller blått samt rött bälte.

  • Om inget annat bestämts av klubben står den tävlande själv för tävlingsavgift, resa till och från, samt boende, vid den tävling man valt att delta i.

Råd

​​Om du är ny när det gäller tävlingar och vill prata med några som redan i dag tävlar för klubben (t ex om hur det går till på tävlingsdagen, om det är läskigt, hur man gör om man är nervös, om du undrar över tävlingsregler eller om du har några andra frågor) så kontakta gärna tävlingsansvarig eller andra i klubben som du kanske vet har tävlat. De bidrar gärna med sina erfarenheter och kan ge dig tips och råd att tänka på.
 

DKK ser gärna att föräldrarna följer med på barnens tävlingar. Ibland kan tävlingarna dra ut på tiden och då är det skönt att ha med någon som kan stötta och skapa trygghet. Till alla tävlanden så vill vi gärna bygga på vår klubbanda genom att de som startar sent kommer tidigt för att heja och stötta sina yngre kollegor och de som är färdiga tidigt stannar för att stötta de som gått långt i sin grupp eller helt enkelt har en senare starttid. Det är så mycket roligare att ha ett stöttande lag bakom sig när man genomför sin tävling. Så se till att planera in en heldag så ni inte bara svischar in och ut.
 

Vid tävling, framför allt kumite är det tillrådligt med en coach som kan stötta med tips och råd för bättre resultat. Prata gärna med någon med erfarenhet som kan närvara vid dina
matcher. Lycka till!

Tävlingsform (sammanfattning)

 

Kata
I kata tävlar man vanligtvis individuellt men man kan också tävla i lag om 3 stycken. Tävling sker enligt vanlig utslagning där två stycken möts varav en går vidare till nästa match. Den ena tävlanden bär rött bälte (Aka) och den andra bär blått bälte (Ao). Både Aka och Ao går fram till mattkanten och hälsar på varandra och domarna. Därefter går Aka in på mattan för att göra sin kata. När Aka har gjort klart sin kata och lämnat mattan går Ao in och gör sin kata. Båda ställer sedan upp vid mattkanten varav domarna (normalt 3 eller 5 stycken) visar med röd eller blå flagga vilken de tycker ska vinna. Den med flest flaggor vinner matchen. Att tävla i kata kräver inga skydd, men dräkten ska vara hel, ren och får bara ha klubbmärken på vissa platser.

 

Kumite
Kumite är ett möte mellan 2 deltagare för att via poängfight vinna över den andra. Precis som i kata bär deltagarna rött respektive blått bälte. En match är antingen 2 eller 3 min lång beroende på kön och åldersgrupp. Får den ena 8 poängs ledning eller mer avbryts matchen även om tiden inte gått ut och den som har ledningen vinner. Är det ingen som tar ledningen med 8 poäng vinner den som har mest poäng då matchtiden tar slut. Förlängning tillämpas ofta om resultatet är oavgjort efter ordinarie tid.

 

bottom of page